Ca sa intelegi termenul de nutritie trebuie sa intelegi ce inseamna metabolismul si cum functioneaza el.

Ca sa intelegi termenul de nutritie trebuie sa intelegi ce inseamna metabolismul si cum functioneaza el.
 Metabolismul este capacitatea organismului de a-și lua sau produce energie din alimentele ingerate zilnic.
Mentinerea starii de sanatate se poate face numai printr-un ansamblu de schimburi de materie și energie dintre organism și mediul înconjurător

Acest proces are loc prin intermediul a doua tipuri de acțiuni:

– catabolism – corpul descopune alimentele ingerate în urma procesului de digestie pentru a crea energie;

– anabolism – corpul recompune unitățile de bază alea macronutrienților pentru formarea unităților structurale ce susțin procesele organismului pentru stare de echilibru și sănătate.

Zilnic avem nevoie de un necesar energetic/caloric (NE) numita si energie suplimentara pentru activitățile cotidiene ( casnice, profesionale, sportive) cat si pentru buna functionare a organelor.

Metabolismul bazal adica  energie minima este energia rezultată din oxidarea alimentelor , pentru susținerea funcțiilor vitale care e mereu prezenta chiar si cand corpul nostru e intr-o stare de veghe.

Retineti ca  NE= MB + energia necesară pentru activitatea zilnică

Acest total de energie reprezită numărul caloriilor  zilnice pentru menținerea greutății. Aici fac multi gresala ca nu inteleg ca valorile pentru metabolismul bazal si necesarul energetic zilnic sunt individuale.

Trebuie sa iti cunosti nevoiele si corpul ca sa sti sa faci alegeri corecte si bune.In articolul viitor vom revenii sa detaliem aceste aspecte importante.